Update | Dag 8 – Coronacentrum Urmond

Update | Dag 8 – Coronacentrum Urmond

We informeren u dagelijks over het Coronacentrum Urmond. Op de website
www.coronacentrum-urmond.nl vindt u alle overige informatie.

Donderdag 2 april 2020

34 Patiënten in Thuiszorg Hotel

Op dit moment verblijven 34 patiënten in het Thuiszorg Hotel. Het gaat om 15 mannen en 19 vrouwen. 32 mensen zijn 60+, 2 mensen zijn 50+. De patiënten komen allemaal uit Zuid-Limburg. Ze worden verzorgd door personeel van de Zuid-Limburgse Thuiszorgorganisaties. Een huisarts loopt overdag visite op de afdeling. Sinds de opening hebben 12 patiënten het Thuiszorg-hotel kunnen verlaten.

Het Thuiszorg Hotel is een zogeheten “on top of” voorziening, bovenop de reguliere zorg. Het Thuiszorg Hotel is geen ziekenhuis of noodhospitaal.

Huisartsenpost Drive Through

De Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond is een centrum voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten. De HAP (Huisartsenpost) is alleen te bezoeken na verwijzing van uw eigen huisarts. De HAP Urmond is voor mensen uit de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek.

Tussen woensdag 13:00 en donderdag 13:00 zijn er in totaal 54 mensen gezien. Daarvan konden 30 mensen meteen na de auto-triage met medische instructies naar huis. 24 mensen zijn in de Huisartsenpost binnen nog gezien. In totaal zijn 3 mensen doorgestuurd naar het ziekenhuis.

In de Drive Through worden patiënten gezien door huisartsen en huisarts-assistenten. Doorverwezen patiënten worden getrieerd. De temperatuur wordt gemeten, de ademhaling wordt gecontroleerd en de zuurstofopname wordt gecheckt. Een assistent noteert.
De arts bepaalt vervolgens wat er met de patiënt moet gebeuren. Bij milde klachten kan de patiënt met medische instructies naar huis worden gestuurd. Mogelijk moet de patiënt verder worden gecontroleerd in de Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond binnen, waar verder wordt bepaald wat er moet gebeuren.

In voorkomende gevallen wordt de patiënt ondergebracht in het Thuiszorg Hotel, indien herstel in de thuissituatie ongewenst is.
In ernstige gevallen wordt de patiënt doorgestuurd (al dan niet met eigen vervoer) naar het Zuyderland Ziekenhuis.

Dagblad de Limburger voor patiënten en medewerkers


Sinds vandaag worden dagelijks 50 exemplaren van Dagblad de Limburger afgeleverd in het Centrum. Voor onze medewerkers, maar nadrukkelijk ook voor onze patiënten. Een mooie kosteloze geste van de krant, waarvoor onze dank!

Huisarts Luc Harings in de krant


Huisarts Luc Harings draait wekelijks mee in het zogeheten ‘Dagboek uit de Zorg’, een vaste rubriek in De Limburger. Naast zijn eigen praktijk in Landgraaf is Luc ook nauw betrokken bij het Coronacentrum en de Huisartsenpost in Urmond. Luc maakt lange dagen van de vroege ochtend tot de late avond: ‘Maar de adrenaline houdt me draaiend’.

Wij klappen hard voor Luc en alle anderen actief in de zorg!!

 

Josita pakt de handschoenen op


Er is een voortdurende behoefte aan personeel met ervaring in de zorg. Zo lopen in het Thuiszorg Hotel onder andere gepensioneerde huisartsen rond, die in deze crisistijd hun voormalige werk weer oppakken.

Een mooi voorbeeld is het verhaal van Josita. Na 25 jaar gewerkt te hebben op de Spoedeisende Hulp en de Huisartsenpost, is ze drie jaar geleden gaan werken als klachtenfunctionaris. Echter, in deze Corona crisistijd begon het te kriebelen. Josita wilde iets doen, als zorgprofessional in het Coronacentrum Urmond. Lees hier haar verhaal.

Meer weten over werken in het Coronacentum? Check dan: coronacentrum-urmond.nl/#ikwilhelpen

Wat is eigenlijk het Coronacentrum en wat gebeurt daar?

Het Coronacentrum Urmond bestaat uit een Thuiszorg Hotel voor Zuid-Limburg en een Huisartsenpost voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek.

In het Thuiszorg Hotel worden mensen opgenomen die “te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht zijn om thuis verzorgd te worden”.
U kunt NIET zonder doorverwijzing van uw huisarts naar het Coronacentrum komen. Als u klachten heeft, meldt u zich altijd telefonisch bij je eigen huisarts.   

Op de website www.coronacentrum-urmond.nl staan vragen en antwoorden over het Thuiszorg Hotel en de Huisartsenpost. U kunt hier ook de persconferentie terugkijken, waarin afgelopen dinsdag het Coronacentrum Urmond werd gelanceerd.

Werken in Coronacentrum Urmond

Om de patiëntenstroom naar het Thuiszorg Hotel op te vangen hebben we behoefte aan zorgpersoneel. Heeft u ervaring in de zorg, in de breedste zin van het woord, dan roepen we u op om zich te registreren via deze link.

PBM: Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Er is een blijvende behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan: Overalls, wegwerpschorten, FFP1 maskers, FFP2 maskers en chirurgische mondmaskers. Hulp is welkom via [email protected].