Update | Dag 7 – Coronacentrum Urmond

Update | Dag 7 – Coronacentrum Urmond

We informeren u dagelijks over het Coronacentrum Urmond. Op de website
www.coronacentrum-urmond.nl vindt u alle overige informatie.

Woensdag 1 april 2020

29 Patiënten in Thuiszorg Hotel

Op dit moment verblijven 29 patiënten in het Thuiszorg Hotel. Het gaat om 15 mannen en 14 vrouwen. 27 mensen zijn 60+, 2 mensen zijn 50+. De patiënten komen allemaal uit Zuid-Limburg. Ze worden verzorgd door personeel van de Zuid-Limburgse Thuiszorgorganisaties. Een huisarts loopt overdag visite op de afdeling. Sinds de opening hebben 7 patiënten het Thuiszorg-hotel kunnen verlaten.

Het Thuiszorg Hotel is een zogeheten “on top of” voorziening, bovenop de reguliere zorg. Het Thuiszorg Hotel is geen ziekenhuis of noodhospitaal.

Huisartsenpost Drive Through

De Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond is een centrum voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten. De HAP (Huisartsenpost) is alleen te bezoeken na verwijzing van uw eigen huisarts. De Hap Urmond is voor mensen uit de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek.

Tussen dinsdag 13:00 en woensdag 13:00 zijn er in totaal 52 mensen gezien. Daarvan konden 29 mensen meteen na de auto-triage met medische instructies naar huis. 22 mensen zijn in de Huisartsenpost binnen nog gezien. In totaal zijn 5 mensen doorgestuurd naar het ziekenhuis.

In de Drive Through worden patiënten gezien door huisartsen en huisarts-assistenten. Doorverwezen patiënten worden getrieerd. De temperatuur wordt gemeten, de ademhaling wordt gecontroleerd en de zuurstofopname wordt gecheckt. Een assistent noteert.
De arts bepaalt vervolgens wat er met de patiënt moet gebeuren. Bij milde klachten kan de patiënt met medische instructies naar huis worden gestuurd. Mogelijk moet de patiënt verder worden gecontroleerd in de huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond binnen, waar verder wordt bepaald wat er moet gebeuren.

In voorkomende gevallen wordt de patiënt ondergebracht in het Thuiszorg Hotel, indien herstel in de thuissituatie ongewenst is.
In ernstige gevallen wordt de patiënt doorgestuurd (al dan niet met eigen vervoer) naar het Zuyderland Ziekenhuis.

Veel belangstelling voor Coronacentrum Urmond


Coronacentrum Urmond is het eerste Coronacentrum van Nederland. Er is veel belangstelling vanuit de media in Limburg en daarbuiten.
Het tv-programma #Frontberichten van BNNVARA (dagelijks te zien op NPO2 om 22:10) nam de video-bijdrages van Lin Brandwacht mee. Zij heeft namens Defensie het Centrum in Urmond mee opgezet en leidde de kijker rond. Haar verhaal ziet u in deze video vanaf 8:43.

“Voorbij het begin”


‘We zijn voorbij de start, maar niet voorbij het einde van het begin’, zei Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie van het Kabinet. Het Coronacentrum Urmond herkent dat. Het centrum met een Huisartsenpost en Thuiszorg Hotel staat en draait, maar bereidt zich nu voor op meer patiënten. ‘Zowel de HAP als het Thuiszorg Hotel is klaar om meer mensen te ontvangen. In het Hotel kunnen we met de huidige personeelsbezetting 60 patiënten aan, we werken nu hard om zometeen ook op te schalen naar het maximum van 240 mensen’, zegt voorzitter Jack Jansen van het Coronacentrum. ‘Daar hebben we wel meer personeel voor nodig, we roepen iedereen op om mee te helpen’, via deze link.

Zorg en aandacht

In het Coronacentrum Urmond staan zorg en aandacht voorop. Dat geldt voor zowel patiënten als onze medewerkers. Er is nadrukkelijk ook behoefte aan geestelijke zorg en aandacht. In het centrum is daar veel aandacht voor met onder andere een stilteruimte, of een plek waar medewerkers samen kunnen komen om even te praten met elkaar.

Geert Leenders maakte een kunstwerk als teken van steun en waardering. De “broeder/zuster in Mergel” heeft een mooie plek gekregen bij de ingang van het personeel van het Centrum, waarvoor grote dank!

WhatsApp Image 2020-04-01 at 11.54.14

Wat is eigenlijk het Coronacentrum en wat gebeurt daar?

Het Coronacentrum Urmond bestaat uit een Thuiszorg Hotel voor Zuid-Limburg en een Huisartsenpost voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek.

In het Thuiszorg Hotel worden mensen opgenomen die “te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht zijn om thuis verzorgd te worden”.
U kunt NIET zonder doorverwijzing van uw huisarts naar het Coronacentrum komen. Als u klachten heeft, meldt u zich altijd telefonisch bij je eigen huisarts.   

Op de website www.coronacentrum-urmond.nl staan vragen en antwoorden over het Thuiszorg Hotel en de Huisartsenpost. U kunt hier ook de persconferentie terugkijken, waarin afgelopen dinsdag het Coronacentrum Urmond werd gelanceerd.

Werken in Coronacentrum Urmond

Om de patiëntenstroom naar het Thuiszorg Hotel op te vangen hebben we behoefte aan zorgpersoneel. Heeft u ervaring in de zorg, in de breedste zin van het woord, dan roepen we u op om zich te registreren via deze link.

PBM: Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Er is een blijvende behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan: Overalls, wegwerpschorten, FFP1 maskers, FFP2 maskers en chirurgische mondmaskers. Hulp is welkom via [email protected].