Update | Dag 3 – Coronacentrum Urmond

Update | Dag 3 – Coronacentrum Urmond

We informeren u dagelijks over het Coronacentrum Urmond. Op de website
www.coronacentrum-urmond.nl vindt u alle overige informatie.

Zaterdag 28 maart 2020

16 Patiënten in Thuiszorg Hotel

Op dit moment verblijven 16 patiënten in het Thuiszorg Hotel. De eerste twee patiënten hebben vrijdag het Thuiszorg Hotel in Urmond verlaten. Deze patiënten zijn goed genoeg om thuis verder aan te sterken. 

Het Thuiszorg Hotel kan bij behoefte verder opschalen. Het is een zogeheten “on top of” voorziening, bovenop de reguliere zorg. Het Thuiszorg Hotel is geen ziekenhuis of noodhospitaal.

Huisartsenpost Drive Through

De Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond is een centrum voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten. Hier zijn geen Corona-testen. De HAP (Huisartsenpost) is alleen te bezoeken na verwijzing van uw eigen huisarts. De HAP Urmond is voor mensen uit de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek.

Sinds vrijdagavond zijn er in Urmond in totaal 80 mensen gezien. 19 mensen werden met medische instructie direct naar huis gestuurd. 57 mensen werden in de Huisartsenpost binnen extra gecontroleerd, maar mochten daarna naar huis. 4 mensen werden doorgestuurd naar het Zuyderland Ziekenhuis.

In de Drive Through worden patiënten gezien door huisartsen en huisarts-assistenten. Doorverwezen patiënten worden getrieerd. De temperatuur wordt gemeten, de ademhaling wordt gecontroleerd en de zuurstofopname wordt gecheckt.  Een assistent noteert.

De arts bepaalt vervolgens wat er met de patiënt moet gebeuren.  Bij milde klachten kan de patiënt met medische instructies naar huis worden gestuurd. Mogelijk moet de patiënt verder worden gecontroleerd in de huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond binnen, waar verder wordt bepaald wat er moet gebeuren.

In voorkomende gevallen wordt de patiënt ondergebracht in het Thuiszorg Hotel, indien herstel in de thuissituatie ongewenst is. In ernstige gevallen wordt de patiënt doorgestuurd (al dan niet met eigen vervoer) naar het Zuyderland Ziekenhuis.  

Tom Dumoulin wenst iedereen sterkte

Wielrenner Tom Dumoulin heeft alle betrokkenen van het Coronacentrum Urmond zaterdag een hart onder de riem gestoken. De winnaar van de Ronde van Italië van 2017 stuurde een videoboodschap naar alle hardwerkende mensen in de Thuiszorg, de ziekenhuizen, de huisartsen en andere mensen in de ondersteuning. Tom bedankt alle mensen in de zorg, wij bedanken Tom voor de steun! Zie hier zijn videoboodschap.

Beperkte Thuiszorg


Door de veiligheidsmaatregelen van het kabinet kan de Thuiszorg en de Huishoudelijke Hulp in de Thuiszorg onder druk komen te staan. MeanderGroep (partner van het Coronacentrum Urmond) besloot deze week om uitstelbare Thuiszorg op een andere manier in te vullen. Niet-uitstelbare Thuiszorg gaat altijd verder. Dat is noodzakelijk in het belang van de veiligheid van de cliënten en de medewerkers.

MeanderGroep plaatste vandaag een paginagrote advertentie in enkele regio’s van Dagblad De Limburger waarin de noodzakelijke maatregelen werden uitgelegd.

MeanderGroep is trots op haar medewerkers en cliënten. Wij zijn trots op al onze zorgpartners die het Coronacentrum Urmond mogelijk maken, en de zorgverleners daarbuiten.

Wat is eigenlijk het Coronacentrum en wat gebeurt daar?

Het Coronacentrum Urmond bestaat uit een Thuiszorg Hotel voor Zuid-Limburg en een Huisartsenpost voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek.

In het Thuiszorg Hotel worden mensen opgenomen die “te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht zijn om thuis verzorgd te worden”.

U kunt NIET zonder doorverwijzing van uw huisarts naar het Coronacentrum komen.

Als u klachten heeft, meldt u zich altijd telefonisch bij je eigen huisarts.   

Op de website www.coronacentrum-urmond.nl staan vragen en antwoorden over het Thuiszorg Hotel en de Huisartsenpost. U kunt hier ook de persconferentie terugkijken, waarin afgelopen dinsdag het Coronacentrum Urmond werd gelanceerd.

Werken in Coronacentrum Urmond

Om de patiëntenstroom naar het Thuiszorg Hotel op te vangen hebben we behoefte aan zorgpersoneel. Heeft u ervaring in de zorg, in de breedste zin van het woord, dan roepen we u op om zich te registreren via deze link.

PBM: Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Er is een blijvende behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan: Overalls, wegwerpschorten, FFP1 maskers, FFP2 maskers en chirurgische mondmaskers. Hulp is welkom via [email protected].