Update | Dag 17 – Coronacentrum Urmond

Update | Dag 17 – Coronacentrum Urmond

We informeren u dagelijks over het Coronacentrum Urmond. Op de website
www.coronacentrum-urmond.nl vindt u alle overige informatie.

Dinsdag 14 april 2020

24 Patiënten in Thuiszorg Hotel

Op dit moment verblijven 24 patiënten in het Thuiszorg Hotel. Het gaat om 10 mannen en 14 vrouwen. 19 mensen zijn 60+, 5 mensen zijn 40+. De patiënten komen allemaal uit Zuid-Limburg. Ze worden verzorgd door personeel van de Zuid-Limburgse Thuiszorgorganisaties. Een huisarts loopt overdag visite op de afdeling. Sinds de opening hebben 40 patiënten het Thuiszorg-hotel kunnen verlaten. 5 patiënten zijn helaas overleden.

Het Thuiszorg Hotel is een zogeheten “on top of” voorziening, bovenop de reguliere zorg. Het Thuiszorg Hotel is geen ziekenhuis of noodhospitaal.

Huisartsenpost Drive Through

De Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond is een centrum voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten. De HAP (Huisartsenpost) is alleen te bezoeken na verwijzing van uw eigen huisarts. De HAP Urmond is voor mensen uit de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek.

Tussen vrijdag 13:00 en maandag 13:00 zijn er in totaal 323 mensen gezien. Daarvan konden 142 mensen meteen na de auto-triage met medische instructies naar huis. 181 mensen zijn in de Huisartsenpost binnen nog gezien. 146 mensen konden daarna naar huis. In totaal zijn 35 mensen doorgestuurd naar het ziekenhuis en geen enkele persoon is opgenomen in het Thuiszorg Hotel.

In de Drive Through worden patiënten gezien door huisartsen en huisarts-assistenten. Doorverwezen patiënten worden getrieerd. De temperatuur wordt gemeten, de ademhaling wordt gecontroleerd en de zuurstofopname wordt gecheckt. Een assistent noteert.
De arts bepaalt vervolgens wat er met de patiënt moet gebeuren. Bij milde klachten kan de patiënt met medische instructies naar huis worden gestuurd. Mogelijk moet de patiënt verder worden gecontroleerd in de Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond binnen, waar verder wordt bepaald wat er moet gebeuren.

In voorkomende gevallen wordt de patiënt ondergebracht in het Thuiszorg Hotel, indien herstel in de thuissituatie ongewenst is.
In ernstige gevallen wordt de patiënt doorgestuurd (al dan niet met eigen vervoer) naar het Zuyderland Ziekenhuis.

Minister Hugo de Jonge bezoekt Coronacentrum Urmond

Paasmaandag bracht minister Hugo de Jonge een bezoek aan het Coronacentrum Urmond. Hij kreeg een rondleiding op de Huisartsenpost en in het Thuiszorg Hotel en ging vervolgens in gesprek met bestuurders van de verschillende partners.

Een zichtbaar geïnteresseerde De Jonge nam uitgebreid de tijd om te praten met het personeel. L1 Radio en TV, Dagblad De Limburger en ANP deden verslag van het bezoek. 

Hier enkele linkjes naar relevante gepubliceerde artikelen en interviews:

Link 1: L1mburg Centraal: Minister bezoekt Coronacentrum Urmond (L1)
Link 2: Minister: ‘Houd niet te veel hoop dat Pinkpop doorgaat’ (1Limburg)
Link 3: Minister De Jonge bezoekt Coronahotel Urmond (1Limburg)
Link 4: ‘Coronahotel’ bij Van der Valk in Urmond mogelijk weer dicht (De Limburger)

Toekomst Coronacentrum Urmond


In onze nieuwsbrief van afgelopen vrijdag liet voorzitter Jack Jansen al weten dat er verschillende scenario’s klaarliggen voor de toekomst van het Coronacentrum. Vandaag zei Jack Jansen er dit over:

‘Met name in het Thuiszorg Hotel zien we een afname van het aantal patiënten. Wij zijn een zogeheten ‘on top of’ voorziening. Dat betekent dat we ook kijken naar (tijdelijke) sluiting als de behoefte niet groot meer is. Dat bespreken we steeds met de Veiligheidsregio en de GGD. We kijken ook naar potentiële nieuwe doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan cliënten met een verstandelijke beperking. Op dit moment staat alles nog open. We wachten de ontwikkelingen even af’.

Wat is eigenlijk het Coronacentrum en wat gebeurt daar?

Het Coronacentrum Urmond bestaat uit een Thuiszorg Hotel voor Zuid-Limburg en een Huisartsenpost voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek.

In het Thuiszorg Hotel worden mensen opgenomen die “te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht zijn om thuis verzorgd te worden”.
U kunt NIET zonder doorverwijzing van uw huisarts naar het Coronacentrum komen. Als u klachten heeft, meldt u zich altijd telefonisch bij je eigen huisarts.   

Op de website www.coronacentrum-urmond.nl staan vragen en antwoorden over het Thuiszorg Hotel en de Huisartsenpost. U kunt hier ook de persconferentie terugkijken, waarin afgelopen dinsdag het Coronacentrum Urmond werd gelanceerd.

PBM: Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Er is een blijvende behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan: Overalls, wegwerpschorten, FFP1 maskers, FFP2 maskers en chirurgische mondmaskers. Hulp is welkom via [email protected].