Update | Dag 16 – Coronacentrum Urmond

Update | Dag 16 – Coronacentrum Urmond

We informeren u dagelijks over het Coronacentrum Urmond. Op de website
www.coronacentrum-urmond.nl vindt u alle overige informatie.

Vrijdag 10 april 2020

29 Patiënten in Thuiszorg Hotel

Op dit moment verblijven 29 patiënten in het Thuiszorg Hotel. Het gaat om 10 mannen en 19 vrouwen. 24 mensen zijn 60+, 4 mensen zijn 50+. De patiënten komen allemaal uit Zuid-Limburg. Ze worden verzorgd door personeel van de Zuid-Limburgse Thuiszorgorganisaties. Een huisarts loopt overdag visite op de afdeling. Sinds de opening hebben 31 patiënten het Thuiszorg-hotel kunnen verlaten. 4 patiënten zijn helaas overleden.

Het Thuiszorg Hotel is een zogeheten “on top of” voorziening, bovenop de reguliere zorg. Het Thuiszorg Hotel is geen ziekenhuis of noodhospitaal.

Huisartsenpost Drive Through

De Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond is een centrum voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten. De HAP (Huisartsenpost) is alleen te bezoeken na verwijzing van uw eigen huisarts. De HAP Urmond is voor mensen uit de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek.

Tussen donderdag 13:00 en vrijdag 13:00 zijn er in totaal 74 mensen gezien. Daarvan konden 31 mensen meteen na de auto-triage met medische instructies naar huis. 43 mensen zijn in de Huisartsenpost binnen nog gezien. 34 mensen konden daarna naar huis. In totaal zijn 9 mensen doorgestuurd naar het ziekenhuis en geen enkele persoon is opgenomen in het Thuiszorg Hotel.

In de Drive Through worden patiënten gezien door huisartsen en huisarts-assistenten. Doorverwezen patiënten worden getrieerd. De temperatuur wordt gemeten, de ademhaling wordt gecontroleerd en de zuurstofopname wordt gecheckt. Een assistent noteert.
De arts bepaalt vervolgens wat er met de patiënt moet gebeuren. Bij milde klachten kan de patiënt met medische instructies naar huis worden gestuurd. Mogelijk moet de patiënt verder worden gecontroleerd in de Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond binnen, waar verder wordt bepaald wat er moet gebeuren.

In voorkomende gevallen wordt de patiënt ondergebracht in het Thuiszorg Hotel, indien herstel in de thuissituatie ongewenst is.
In ernstige gevallen wordt de patiënt doorgestuurd (al dan niet met eigen vervoer) naar het Zuyderland Ziekenhuis.

Mooi bericht voor 90-jarige ex-patiënt van Coronacentrum


In de afgelopen weken hebben 31 patiënten het Thuiszorg Hotel van het Coronacentrum in Urmond kunnen verlaten om thuis verder aan te sterken. Dat geldt ook voor de 90-jarige Herman Hamelers in Geleen.  L1 zocht hem op in de thuissituatie, gelukkig in goede gezondheid. Lees hier het artikel en bekijk de video. 

Chocolade hazen en gebak ontvangen op Goede Vrijdag


De afgelopen drie weken hebben de zorgmedewerkers en patiënten van het Coronacentrum vele steunbetuigingen ontvangen, waarvoor onze grote dank.  Videoboodschappen van bekende Limburgers, onder wie Tom Dumoulin en bijvoorbeeld een mini-concert van onder andere Martin Hurkens. Vandaag ontvingen we een lieve donatie chocolade paashazen van de Rotary Gulpen-Vaals en gebak van bakkerij Vandemoortele uit Brunssum. Patiënten en personeel worden verwend!

Update namens de Stuurgroep
 

Het centrum draait nu bijna drie weken. Wij spraken Jack Jansen, voorzitter van Coronacentrum Urmond. In een interview vertelt hij hoe het tot nu toe gaat en laat hij weten hoe de toekomst er uitziet. Lees hier het interview.

 

Geen dagelijkse update in Paasweekend


In het Paasweekend draait het Coronacentrum Urmond met de HAP en het Thuiszorghotel natuurlijk gewoon door.  De eerstvolgende nieuwsbrief update is beschikbaar op dinsdag 14 april.

Persvragen kunnen altijd gericht worden aan [email protected] en worden dagelijks beantwoord.

Wat is eigenlijk het Coronacentrum en wat gebeurt daar?

Het Coronacentrum Urmond bestaat uit een Thuiszorg Hotel voor Zuid-Limburg en een Huisartsenpost voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek.

In het Thuiszorg Hotel worden mensen opgenomen die “te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht zijn om thuis verzorgd te worden”.
U kunt NIET zonder doorverwijzing van uw huisarts naar het Coronacentrum komen. Als u klachten heeft, meldt u zich altijd telefonisch bij je eigen huisarts.   

Op de website www.coronacentrum-urmond.nl staan vragen en antwoorden over het Thuiszorg Hotel en de Huisartsenpost. U kunt hier ook de persconferentie terugkijken, waarin afgelopen dinsdag het Coronacentrum Urmond werd gelanceerd.

PBM: Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Er is een blijvende behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan: Overalls, wegwerpschorten, FFP1 maskers, FFP2 maskers en chirurgische mondmaskers. Hulp is welkom via [email protected].