Update | Dag 15 – Coronacentrum Urmond

Update | Dag 15 – Coronacentrum Urmond

We informeren u dagelijks over het Coronacentrum Urmond. Op de website
www.coronacentrum-urmond.nl vindt u alle overige informatie.

Donderdag 9 april 2020

28 Patiënten in Thuiszorg Hotel

Op dit moment verblijven 28 patiënten in het Thuiszorg Hotel. Het gaat om 9 mannen en 19 vrouwen. 24 mensen zijn 60+, 4 mensen zijn 50+. De patiënten komen allemaal uit Zuid-Limburg. Ze worden verzorgd door personeel van de Zuid-Limburgse Thuiszorgorganisaties. Een huisarts loopt overdag visite op de afdeling. Sinds de opening hebben 31 patiënten het Thuiszorg-hotel kunnen verlaten.

Het Thuiszorg Hotel is een zogeheten “on top of” voorziening, bovenop de reguliere zorg. Het Thuiszorg Hotel is geen ziekenhuis of noodhospitaal.

Huisartsenpost Drive Through

De Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond is een centrum voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten. De HAP (Huisartsenpost) is alleen te bezoeken na verwijzing van uw eigen huisarts. De HAP Urmond is voor mensen uit de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek.

Tussen woensdag 13:00 en donderdag 13:00 zijn er in totaal 66 mensen gezien. Daarvan konden 32 mensen meteen na de auto-triage met medische instructies naar huis. 34 mensen zijn in de Huisartsenpost binnen nog gezien. 31 mensen konden daarna naar huis. In totaal zijn 2 mensen doorgestuurd naar het ziekenhuis en 1 persoon is opgenomen in het Thuiszorg Hotel.

In de Drive Through worden patiënten gezien door huisartsen en huisarts-assistenten. Doorverwezen patiënten worden getrieerd. De temperatuur wordt gemeten, de ademhaling wordt gecontroleerd en de zuurstofopname wordt gecheckt. Een assistent noteert.
De arts bepaalt vervolgens wat er met de patiënt moet gebeuren. Bij milde klachten kan de patiënt met medische instructies naar huis worden gestuurd. Mogelijk moet de patiënt verder worden gecontroleerd in de Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond binnen, waar verder wordt bepaald wat er moet gebeuren.

In voorkomende gevallen wordt de patiënt ondergebracht in het Thuiszorg Hotel, indien herstel in de thuissituatie ongewenst is.
In ernstige gevallen wordt de patiënt doorgestuurd (al dan niet met eigen vervoer) naar het Zuyderland Ziekenhuis.

Studenten HBO-V begonnen in Thuiszorg Hotel


De hulp voor het Coronacentum Urmond komt uit verschillende hoeken. Zo is er veel personeel van de bestaande Thuiszorg-instellingen, zijn er herintredende huisartsen die na hun pensioen de dokterstas weer oppakken EN hebben we vandaag 7 studenten van de HBO-V opleiding verwelkomd. Zij gaan onder begeleiding van een stagebegeleider meedraaien in het Thuiszorg Hotel.

Vlog Huisartsen op de HAP 


Op de Huisartsenpost in Urmond werken huisartsen uit de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek. Dagelijks komen op de HAP tientallen mensen voorbij op doorverwijzing van de eigen huisarts bij corona (gerelateerde) klachten. Huisartsen Ronald Nijenhuis, Simon Kleijkers en Diana Terwint hebben onlangs hun eerste shift volbracht. Bekijk hier de vlog waarin ze hun ervaringen delen. 

Huisarts Luc Harings in de krant


Huisarts Luc Harings, van onder andere de Huisartsenpost Urmond, doet wekelijks verslag van zijn werk in het Zorgdagboek van Dagblad de Limburger:

‘Alle uitgestelde zorg, da’s de volgende crisis’ Naam:
Luc Harings
Werk: huisarts in Landgraaf en voorzitter medische staf HOZL
Bijzonder moment: patiënten die ons nu ‘niet durven storen’


„Ik maak me, met veel collega’s, zorgen over onze lege wachtkamers. Normaal, in niet coronatijden, hebben we hier in de groepspraktijk per dag zo’n honderdvijftig patiëntcontacten. Zowel fysiek als telefonisch. Nu is het echt heel rustig, een fractie van dat aantal. Mensen blijven massaal weg. Als ze al bellen hoor ik waarom: ‘excuus dokter dat ik stoor, want u zult wel razend druk zijn met corona’. Mensen durven niet meer te komen: ze denken dat we geen tijd hebben of zijn bang besmet te raken. Ze stellen hun zorgvraag uit, en dat is zorgelijk.”

„Laat ik deze rubriek gebruiken om tegen al mijn patiënten én die van mijn collega’s te zeggen: nee, u stoort niet en we zijn heus niet allemaal dag en nacht bezig met corona. De reguliere zorg gaat ook gewoon door. Dus bel ons gerust.”

„Zorgen maak ik me vooral om mensen met hartproblemen. In niet coronatijden heb ik elke dag wel een patiënt op het spreekuur. Iemand die klaagt over pijn op de borst, dat-ie zich ’s nachts niet goed voelde. Benauwd en klam. Dat kan een infarct zijn geweest. Ik maak dan een hartfilmpje en prik wat bloed om te zien of de hartspier is beschadigd. Zo ja, dan verwijs ik door naar de cardioloog. Als mensen niet komen, kan ik ze ook geen bloedverdunners of cholesterolmedicatie geven. Blijven doorlopen met een infarct is echt heel onverstandig. Stel noodzakelijke zorg niet uit, is mijn dringende oproep.” 

„Om de drempel nog verder te verlagen, promoot ik nu ook het beeldbellen. Dat hebben we versneld ingevoerd. Met een app op de telefoon kunnen patiënten direct de dokter bellen. Dan kan ik iemand op afstand toch even in de ogen kijken. Dat is fijn.”

„Elke huisarts heeft zijn patiënten van wie je weet en voelt: die moet ik dezer dagen eens extra bellen. Dat doe ik dus ook. Dan schrik je soms, als je hoort dat het inderdaad slechter gaat dan gedacht. Dat kan lichamelijk of geestelijk zijn. Ouderen die somber worden van het slechte nieuws, het alleen zijn. Die probeer je een hart onder de riem te steken. Ook die functie vervul je als huisarts. Ik voorspel: na deze crisis komt nóg een gezondheidscrisis, die van de uitgestelde zorg. Ik hou mijn hart vast.”

Schermafbeelding 2020-04-09 om 13.23.31

Wat is eigenlijk het Coronacentrum en wat gebeurt daar?

Het Coronacentrum Urmond bestaat uit een Thuiszorg Hotel voor Zuid-Limburg en een Huisartsenpost voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek.

In het Thuiszorg Hotel worden mensen opgenomen die “te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht zijn om thuis verzorgd te worden”.
U kunt NIET zonder doorverwijzing van uw huisarts naar het Coronacentrum komen. Als u klachten heeft, meldt u zich altijd telefonisch bij je eigen huisarts.   

Op de website www.coronacentrum-urmond.nl staan vragen en antwoorden over het Thuiszorg Hotel en de Huisartsenpost. U kunt hier ook de persconferentie terugkijken, waarin afgelopen dinsdag het Coronacentrum Urmond werd gelanceerd.

PBM: Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Er is een blijvende behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan: Overalls, wegwerpschorten, FFP1 maskers, FFP2 maskers en chirurgische mondmaskers. Hulp is welkom via [email protected].