Update | Dag 10 – Coronacentrum Urmond

Update | Dag 10 – Coronacentrum Urmond

We informeren u dagelijks over het Coronacentrum Urmond. Op de website www.coronacentrum-urmond.nl vindt u alle overige informatie.

Zaterdag 4 april 2020

33 Patiënten in Thuiszorg Hotel

Op dit moment verblijven 33 patiënten in het Thuiszorg Hotel. Het gaat om 14 mannen en 19 vrouwen. De patiënten komen allemaal uit Zuid-Limburg. Ze worden verzorgd door personeel van de Zuid-Limburgse Thuiszorgorganisaties. Een huisarts loopt overdag visite op de afdeling. Sinds de opening hebben 19 patiënten het Thuiszorg-hotel kunnen verlaten.

Het Thuiszorg Hotel is een zogeheten “on top of” voorziening, bovenop de reguliere zorg. Het Thuiszorg Hotel is geen ziekenhuis of noodhospitaal.

Huisartsenpost Drive Through

Tussen vrijdag 13:00 en zaterdag 13:00 zijn er in totaal 58 mensen gezien. Daarvan konden 33 mensen meteen na de auto-triage met medische instructies naar huis. 15 mensen zijn in de Huisartsenpost binnen nog gezien. In totaal zijn 9 mensen doorgestuurd naar het ziekenhuis en 1 persoon is opgenomen in het Thuiszorg Hotel.

De Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond is een centrum voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten. De HAP (Huisartsenpost) is alleen te bezoeken na verwijzing van uw eigen huisarts. De HAP Urmond is voor mensen uit de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek.

In de Drive Through worden patiënten gezien door huisartsen en huisarts-assistenten. Doorverwezen patiënten worden getrieerd. De temperatuur wordt gemeten, de ademhaling wordt gecontroleerd en de zuurstofopname wordt gecheckt. Een assistent noteert.

De arts bepaalt vervolgens wat er met de patiënt moet gebeuren. Bij milde klachten kan de patiënt met medische instructies naar huis worden gestuurd. Mogelijk moet de patiënt verder worden gecontroleerd in de Huisartsenpost van het Coronacentrum Urmond binnen, waar verder wordt bepaald wat er moet gebeuren.

In voorkomende gevallen wordt de patiënt ondergebracht in het Thuiszorg Hotel, indien herstel in de thuissituatie ongewenst is. In ernstige gevallen wordt de patiënt doorgestuurd (al dan niet met eigen vervoer) naar het Zuyderland Ziekenhuis.

Videoboodschap van Gouverneur Theo Bovens  

Gouverneur Theo Bovens stuurde een videoboodschap in, ter ondersteuning aan al het personeel in de Huisartsenpost en het Thuiszorg Hotel. Eerder deden wielrenner Tom Dumoulin en musicalster Suzan Seegers dat ook. Zie hier het verhaal van de gouverneur, waarvoor onze grote dank!!

Wat is eigenlijk het Coronacentrum en wat gebeurt daar?

Het Coronacentrum Urmond bestaat uit een Thuiszorg Hotel voor Zuid-Limburg en een Huisartsenpost voor patiënten met Corona-gerelateerde klachten in de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek.

In het Thuiszorg Hotel worden mensen opgenomen die “te goed zijn voor het ziekenhuis en te slecht zijn om thuis verzorgd te worden”.
U kunt NIET zonder doorverwijzing van uw huisarts naar het Coronacentrum komen. Als u klachten heeft, meldt u zich altijd telefonisch bij je eigen huisarts.   

Op de website www.coronacentrum-urmond.nl staan vragen en antwoorden over het Thuiszorg Hotel en de Huisartsenpost. U kunt hier ook de persconferentie terugkijken, waarin afgelopen dinsdag het Coronacentrum Urmond werd gelanceerd.

Werken in Coronacentrum Urmond

Om de patiëntenstroom naar het Thuiszorg Hotel op te vangen hebben we behoefte aan zorgpersoneel. Heeft u ervaring in de zorg, in de breedste zin van het woord, dan roepen we u op om zich te registreren via deze link.

PBM: Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Er is een blijvende behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan: Overalls, wegwerpschorten, FFP1 maskers, FFP2 maskers en chirurgische mondmaskers. Hulp is welkom via [email protected].