Aan het woord | Bart Bongers

Aan het woord | Bart Bongers

In de media en in onze nieuwsbrieven leest u geregeld over decompressie of geestelijke zorg voor patiënten en zorgpersoneel. In het Coronacentrum Urmond is daar ook veel aandacht voor. Bart Bongers is projectleider ‘decompressie’ binnen Coronacentrum Urmond. Hij legt ons uit waarom afschakelen zo belangrijk is en wat er allemaal bij komt kijken.

Waar werk je normaal gesproken?

“Ik werk voor ZIO, Zorg in Ontwikkeling. Dat is een eerstelijnszorgorganisatie om huisartsen in de regio te helpen met bijvoorbeeld veranderingen en innovatie. Ik ben daar manager GGZ, Geestelijke Gezondheidszorg. En nu dus namens ZIO ook verbonden aan ons Coronacentrum.”

Waar komt die naam ‘Decompressie’ vandaan?

“Uit de duiksport, het is acclimatiseren. Je gaat als duiker de diepte in, komt in een hele andere wereld terecht en je keert daarna terug in je eigen wereld. Dat moet je in fases doen. Dat is in de zorg precies zo. Je werkt in de zorg en maakt veel mee. En voordat je weer terugkeert naar huis, moet je even bewust afschakelen.”

Hoe belangrijk is dat?

“Het is fundamenteel. Het is belangrijk om zeker op lange termijn fit en vitaal te blijven. Daar moet je heel zorgvuldig mee omgaan. En dat nemen we daarom heel serieus.”

Waarom is daar juist in deze Corona-crisis zoveel aandacht voor?

“Omdat deze Coronacrisis diep in ons leven indringt en mogelijk ook lang doortrekt. Het heeft primair grote gevolgen voor de basis-inrichting van ons leefpatroon. Iedereen krijgt met forse beperkingen te maken. Tegelijkertijd is de druk enorm om te blijven presteren op je werk, of om je gezin draaiende te houden met bijvoorbeeld schoolgaande kinderen die nu thuis zitten.”

Waarom is er nu meer aandacht hier in het Centrum?

“Dat komt door de ernst van de situatie. Zorgverleners dragen een enorme last met zich mee. Ze werken volledig beschermd omdat de patiënten (potentieel) heel ziek zijn. Die bescherming is voor de veiligheid van de patiënt en de verzorger, maar tegelijkertijd schuilt daar een netwerk van mensen achter. Denk aan collega’s of vrienden en familie, die besmet kunnen raken als jij als verzorger toch besmet raakt. Dat zorgt voor een grote mentale belasting. En die grote verantwoordelijkheid draag je mee. Daarom moeten we elkaar na een dienst goed in de ogen kijken, praten we met elkaar of is er een stilteruimte ingericht om even los te komen van dat werk, voordat je je eigen wereld thuis weer instapt.”

Kunnen mensen thuis ook aan Decompressie doen, en hoe dan?

“Jazeker. De belangrijkste tip: organiseer thuis een structuur waarin inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. Je moet die momenten van ontspanning inbouwen. Ga er gewoon even uit. We hebben in Nederland de luxe dat we nog naar buiten kunnen. Weliswaar op anderhalve meter afstand en niet in groepen! Wandelen is een hele goede vorm van bewegen en helpt enorm bij afschakelen.

Andere tips: eet gezond en doe dat op vaste tijden. Ga ook op vaste tijden naar bed. Slaap goed en bouw af voordat je gaat slapen. Neem je werk niet meer naar bed. Het aloude recept: “Rust, reinheid en regelmaat” is nu extra belangrijk!!”

Hoe doe je dat zelf?

“Het is niet altijd even makkelijk, besef ik ook heel goed. De opstart van het Coronacentrum ging razendsnel, maar kostte iedereen veel tijd en energie. In de weekenden werkte ik door, maar nu ga ik dat beperken zodat ik tijd kan maken om te wandelen. Verder sport ik graag in de avonduren. Hardlopen en wandelen. Daarmee kies ik bewust een moment van ‘stoppen’. Daarmee bouw je je adrenaline af en verlaag je je stressniveau. Dan kan je straks langer door!”

Om de patiëntenstroom naar het Thuiszorg Hotel op te vangen zoekt Coronacentrum Urmond zorgpersoneel. Heeft u ervaring in de zorg, in de breedste zin van het woord, en bent u bereid de handen uit de mouwen te steken? Dan roepen we u op om zich te registreren via deze link.